CVO Inclusief

CVO?

Wat is een CVO?

CVO staat voor Centrum voor Volwassenenonderwijs.

Als je 16 jaar of ouder bent kan je een opleiding volgen in een CVO. Er zijn CVO’s in heel Vlaanderen, maar niet elk CVO biedt dezelfde opleidingen aan.

Dit verschilt per opleiding. Een opleiding bestaat meestal uit meerdere modules. Een module is een reeks lessen over een bepaald thema van de opleiding. Je wordt per module beoordeeld. Sommige modules volgen op elkaar, in de opleiding Kapper kan het zijn dat je eerst de module ‘Tijdelijke omvormingen en haarzorg’ moet volgen voor je de module ‘Kleuren’ kan volgen. Andere opleidingen hebben eerder losstaande modules. Bij kookopleidingen kan je bijvoorbeeld enkel de module ‘Visgerechten’ volgen. Om (hulp)kok te worden moet je echter alle modules volgen.

 • Basiseducatie: hier leer je basisvaardigheden op het niveau van het lager onderwijs of het 1e en 2de middelbaar (de 1e graad van het secundair onderwijs).
 • Secundair volwassenenonderwijs: hier kan je een opleiding op niveau van secundair onderwijs volgen en een diploma secundair onderwijs behalen.
 • Andere opleidingen: CVO’s hebben ook een heleboel opleidingen die los staan van het lager en secundair onderwijs. Je kan deze volgen omdat je een (andere) job wil, omdat je wil groeien in het werk dat je doet, als hobby of uit interesse.

Nee, je hebt geen diploma secundair onderwijs nodig. Voor sommige modules kan wel voorkennis gevraagd worden, bijvoorbeeld als je een gespecialiseerde module wilt volgen bij Fotografie, dan moet je weten hoe een fototoestel werkt.

Ja, zeker! Wil je een diploma secundair onderwijs halen? Dat kan! Je kan kiezen tussen een algemene vorming (niveau ASO/doorstroomfinaliteit) of een beroepsopleiding gecombineerd met aanvullende algemene vorming (niveau TSO of BSO, na de onderwijshervorming: dubbele finaliteit of arbeidsmarktfinaliteit).

Wil je een (deel)certificaat halen voor een bepaalde opleiding, dan kan dat ook. Wanneer je slaagt voor een module, verdien je een deelcertificaat. Wanneer je slaagt voor alle modules, verdien je een certificaat. Ben je niet zeker of een (deel)certificaat halen voor jou haalbaar of nodig is, dan kan je met het CVO bespreken hoe jullie zichtbaar of aantoonbaar kunnen maken wat je leerde tijdens de opleiding.

Natuurlijk mag dat! Er zijn heel veel mensen die een opleiding volgen omdat ze iets graag doen en niet omdat ze daar iets mee willen doen in hun werk. Het belangrijkste is dat je een opleiding kiest waar jij zin in hebt.

Tijdens je zoektocht naar een opleiding in een CVO zijn er enkele belangrijke vragen die je moet beantwoorden:

 • Wat wil ik leren? Wat interesseert mij?
 • Waarom wil ik dit leren? Voor mijn werk, als hobby, om een diploma te halen?
 • Waar wil ik dit leren? Moet dat in de buurt zijn of vooral vlot bereikbaar met het openbaar vervoer?

Eenmaal je een antwoord hebt op die vragen is het tijd om op zoek te gaan naar een CVO dat een passende opleiding aanbiedt. Op deze website (https://data-onderwijs.vlaanderen.be/onderwijsaanbod/vwo) kan je een CVO zoeken:

 • Via ‘Structuur van het volwassenenonderwijs’ vind je opleidingen voor basiseducatie (op niveau van lager onderwijs en eerste en tweede middelbaar) of secundair onderwijs
 • Via ‘Opleiding’ zoek je volgens opleiding
  • Staat de opleiding die jij wil hier niet tussen, dan is hij misschien niet erkend door de Vlaamse overheid, zoek dan via Google “CVO opleiding X”
 • Via de lijsten van CVO’s of Centra voor basiseducatie vind je de CVO’s in jouw regio.

Algemene kostprijs

Voor de meeste opleidingen in een CVO betaal je inschrijvingsgeld. Je betaalt €1,50 per lestijd of €0,30 als je erkend bent door het VAPH. Natuurlijk moet je wel voor de volledige module betalen, ook als je een keer niet kan komen. Ben je onverwacht afwezig voor meerdere lessen, dan kan je dit bespreken met je CVO. Bovenop je inschrijvingsgeld moet je voor de meeste opleidingen ook cursusmateriaal betalen. Denk bijvoorbeeld aan een boek of gedrukte cursus, maar even goed aan het hout in een timmermansopleiding of de stof in een naaiopleiding.

(Gedeeltelijke) vrijstelling inschrijvingsgeld

Sommige mensen kunnen een volledige vrijstelling van inschrijvingsgeld krijgen, bijvoorbeeld omdat ze een leefloon krijgen. In veel gevallen kunnen mensen met een beperking een gedeeltelijke vrijstelling van inschrijvingsgeld krijgen, je krijgt dus korting. Zoek je het graag zelf uit, dan vind je alle informatie op deze website (https://www.onderwijs.vlaanderen.be/vrijstelling-van-inschrijvingsgeld-in-het-volwassenenonderwijs)? Je kan ook naar je CVO gaan en daar vragen of je recht hebt op korting.

Gratis opleidingen:

Er zijn 3 opleidingen die je gratis kan volgen als je geen diploma secundair onderwijs hebt:

 • Geletterdheidsmodules Nederlands en Leren leren
 • Een opleiding in het studiegebied aanvullende algemene vorming
 • Een opleiding in het studiegebied algemene vorming

De opleiding ‘Ervaringsdeskundige armoede en sociale uitsluiting’ is voor iedereen gratis.

Ja, dat mag zeker.

Indien je in een periode van 6 jaar, jezelf meer dan 3 keer inschrijft voor dezelfde module, dan betaal  je dubbel zoveel inschrijvingsgeld.

Als de module die je voor de 4de keer in 6 jaar wil volgen gratis is, dan betaal je deze vierde keer toch €1,50 per lestijd.

Nee, niet alle lessen in een CVO zijn ‘s avonds, heel wat lessen gaan overdag door. Dit verschilt van opleiding tot opleiding. En ook van vestigingsplaats, soms zelfs van semester.  Dus misschien ruimer antwoorden:

Nee, niet alle lessen zijn in de avond.  Raadpleeg steeds het uurrooster van je CVO om hierop een antwoord te vinden.

CVO Inclusief?

CVO Inclusief is een project dat gefinancierd wordt door ESF. In een vorig project werd een draaiboek ontwikkeld en uitgetest om mensen met een verstandelijke beperking te laten participeren aan het volwassenenonderwijs. Het draaiboek reikt de CVO’s handvaten aan om hun opleidingen inclusief te maken.

Nu breiden we het project uit naar zoveel mogelijk CVO’s en opleidingen in Vlaanderen. We bieden de CVO’s opleiding aan voor hun docenten, een stappenplan om hun CVO inclusiever te maken en gaan op zoek naar inclusiecoaches die zowel de docent als de inclusieve cursist ondersteunen.

CVO Inclusief helpt CVO’s om toegankelijker te worden voor mensen met een (verstandelijke) beperking. Jij zal dus een docent hebben die weet wat redelijke aanpassingen zijn en die deze kan toepassen. Daarnaast stellen we een inclusiecoach aan voor elke docent met een inclusieve cursist. Volg je binnen hetzelfde CVO nog een andere inclusieve opleiding, dan proberen we ervoor te zorgen dat je dezelfde coach krijgt in beide opleidingen. Deze inclusiecoach past momenteel binnen het project CVO Inclusief, maar er wordt bekeken hoe we ook na het project nog inclusiecoaches kunnen inzetten.

Zij zullen jou en de docent -vraaggestuurd?- ondersteunen bij een opstartgesprek en tijdens de opleiding. Wat een inclusiecoach precies doet, hangt af van jouw noden en die van de docent. Het is echter niet de bedoeling dat de inclusiecoach elke les aanwezig is.

Nee, momenteel bestaat dit overzicht nog niet. Enerzijjds hebben we in veel gevallen jouw hulp nodig om een CVO enthousiast te maken inclusief te worden.

Anderzijds moedigen we de deelnemende CVO’s ook aan om luid en duidelijk kenbaar te maken dat zij inclusief werken.

Later in het project is het hopelijk wel mogelijk om een lijst met deelnemende CVO’s op te stellen. Laat het ons zeker weten als je wil dat we je mailen als die er is: Judith@oudersvoorinclusie.be

Ja, natuurlijk! CVO’s zijn vaak heel toegankelijk, het loont dus de moeite om met hen in gesprek te gaan over wat jij wil en hoe jullie samen aan de slag kunnen. Vanuit CVO Inclusief kunnen we enkel ondersteuning aanbieden in deelnemende CVO’s, maar spreek gerust het Steunpunt voor Inclusie aan.